Polder advocate blogt

 

Gelijk hebben en gelijk krijgen….

Helaas gaat dit vaak op. Wel gelijk hebben maar het niet krijgen. Waar ligt dat dan aan?

Enige jaren geleden was ik op cursus en toen werd er gesproken over drijfveren (=waarom je iets doet). Aan mij werd verteld dat je drijfveren onder andere bepaald worden door:

•            welke bril je naar jezelf en de wereld kijkt;
•            hoe je daaraan betekenis geeft;
•            wat jouw overtuigingen zijn.

De drijfveren van een ieder zijn dus anders. Jouw gelijk kan het ongelijk zijn van een ander.

Daar begint dan het probleem: is mijn gelijk wel het gelijk?

Vervolgens is het de vraag of je juridisch wel aan het juiste einde trekt. Kan je bewijzen dat je gelijk hebt of kan de ander bewijzen dat jij geen gelijk hebt? “Dat hebben we echt afgesproken hoor”. Ja, maar is het ook vastgelegd? Kan je het bewijzen?
En heb je op grond van de wet wel gelijk? Alimentatie moeten betalen als je gaat scheiden omdat de ander de ‘schuldige’ is voelt als ongelijk maar is soms echt wel juist.

Dan speelt er ook nog eens een economisch argument. Je kunt echt recht hebben op € 10,00 meer alimentatie per maand maar een procedure voeren kost je zeker 10 jaar die verhoging.

Als advocaat ben ik diegene die de klant voorlicht en vaak weer dien te overtuigen dat zijn of haar gelijk, hoe gelijk ook, niet het gelijk is dat zij zullen krijgen. Of dat hun gelijk wel heel veel gaat kosten. Een lastige taak maar wel eentje die iedere keer uitgevoerd moet worden. Vaak zeg ik dan kijk eens door de bril van een ander, probeer de motivatie van anderen te zien en kijk naar hun overtuiging van het gelijk.

Als een klant dit ziet en blij is met het resultaat dan is dit mooi. Dit is dan mijn drijfveer.


 

website door: inSpin websites